Osztrák és magyar környezeti nevelők ökoiskolai találkozója

OSZTRÁK ÉS MAGYAR KÖRNYEZETI NEVELŐK ÖKOISKOLAI TALÁLKOZÓJA

 

dr. Christine Lechner (tantárgypedagógus, Pädagogische Hochschule Tirol) előadása az Apáczai Karon

 

Az Eszterházy Károly Egyetem, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának Természettudományi Tantárgypedagógiai Tanszéke, valamint a Győri Műszaki SZC Hild József Építőipari Szakgimnáziuma szervezésében 2017. november 10-11-én osztrák-magyar ökoiskolai találkozóra került sor Győrött. A konferencia első napját a Hild Szakgimnázium műhelyeinek, majd a szombatot az AK jó gyakorlatainak bemutatása színesítette.

Az ökoiskolák (köztük az Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolája) olyan általános és középiskolák, melyek önkéntes vállalással, de a független tanúsító tanúsítványával gyakorlatias fenntarthatóságra nevelést folytatnak, működésükben egyre több területen megjelenik a környezet védelme. A találkozó résztvevői osztrák és magyar biológusok és pedagógusok voltak tanítóképző intézményekből, az osztrák Oktatási Minisztériumból, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetből; a győri AUDI iskolából, valamint győri tanító szakos hallgatók is képviseltették magukat. A konferencia előadásai és műhelymunkái során megosztották egymással legfőbb jó gyakorlataikat az ökoiskolák munkájának elmélyítésére, fejlesztésére; a pedagógusjelöltek környezeti nevelési felkészítésére.

A SZE oktatói részéről Lampert Bálint és Halbritter András Albert ismertették az Egyetemen szakmai partnerszervezetekkel folyó erdei iskolai és iskolakerti oktatást; hálózatépítő tevékenységet, a további együttműködés reményében.

Dr. Varga Attila (tudományos főmunkatárs, OFI), a rendezvény főszervezője és Dr Günther Franz Pfaffenwimmer (Bundesministerium für Bildung, Ausztria) szerint még mindig vannak ökoiskola nélküli járások Magyarország ökoiskolai térképén, Győr-Moson-Sopron megyében is, de a hálózat bővülésével remélhetőleg egyre kevesebb ilyen fehér folt lesz. Ma Magyarországon a gyerekek 20%-a, Ausztriában 10%-a tanul ökoiskolában.

 

 

Nora Luschin-Ebengreuth (biológus, Pädagogische Hochschule Steiermark) és Némethné Major Anikó (tanár, Audi Schule Győr) újrahasznosított anyagú bútorok műhelymunkán a Hild József Szakgimnáziumban

 

Téli ünnepi nyitvatartási rend 2017. december 23. - 2018. január 1.